Vi har en (eller egentligen två) vinnare!

Vi i redaktionen för Årets naturbild gratulerar signaturen ”Anna María & Caroline” till vinsten, för sitt bidrag ”Vattenlo”. Stort grattis! Vi vill också passa på att gratulera signaturen ”Päivi” till en hedrande andraplats, med bidraget ”Vardagsskräck”. Ovan ses de lyckliga vinnarna vid prisutdelningsceremonin klockan 11:11:11. Och juryns motivering lyder, kort och gott: 90 är fler än 71.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 222

Vattenlo

Signaturen ”Anna María & Caroline” skickar in detta bedårande sceneri, och formulerar sig sålunda:

Det är en kall men vacker novembermorgon. Solen gör sitt bästa för att bryta igenom den grådaskiga dimman. Men lyckas inte riktig. Tills den får syn på Supertrion ute på badäventyr. Då skiner plötsligt hela världen upp i ett hav av ljus.

Naturens under helt enkelt. Fångat på bild.

Glöm inte att rösta på ”Anna María & Caroline”:s bidrag!

Publicerat i Hundar, Lodjur, Sälar | Lämna en kommentar

Nyhet: Tävlingsregler!

Nu finns det tävlingsregler för Årets Naturbild! Ta en titt på sidan Tävlingsregler, så får du massor av trevlig information.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 278

Högervridning

På senare tid har ett flertal lodjur observerats i nära samröre med högerpopulistiska politiker världen över, en ökning med över 16% sedan 2006, då den senaste mätningen gjordes. Vad denna ökning har sin grund i kan vi endast spekulera kring, men en rimlig gissning torde vara att lodjurens begränsade förmåga att ta till sig nyanserade resonemang, i kombination med deras väldokumenterade makthunger, spelar en väsentlig roll. Bilden visar den italienska premiärministern Silvio Berlusconi flankerad av okänd sydeuropeisk lo. Ett än mer oroande fenomen är att även andra djurarter har börjat söka sig närmre högerpopulistiska ledarfigurer, vilket framstår med all önskvärd tydlighet i bilden nedan, där Teapartyrörelsens frontfigurer Michele Bachmann och Sarah Palin ses frottera sig med en nordamerikansk dvärgelefant. Vi tackar den uppmärksamme signore Robinelli, som skickat in dessa båda snapshots. Glöm inte att rösta på signore Robinellis bidrag!

 

Publicerat i Elefanter, Lodjur, Primater | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 162

Andra dimensioner

Frkn. Holmström skickar oss detta skakande dokument, som torde stärka den hittills omdebatterade hypotesen att lodjur existerar även i andra dimensioner än vårt fyrdimensionella universum. Detta arma djur har på okänt vis förirrat sig in bakom själva pappersytan till en rekryteringsannons för ett konsultbolag, i en tidskrift distribuerad av Statens Järnvägar. Lon försöker desperat ta sig ur detta predikament, men tycks samtidigt ha vissa invändningar mot den litterära kvaliteten på rubriksättningen i den annons som håller henne fängslad. Vad denna bild betyder för vår uppfattning om universums uppbyggnad är ännu för tidigt att säga, däremot kan vi med säkerhet säga att Frkn. Holmström ligger bra till för ett nobelpris i fysik för denna revolutionerande upptäckt. Glöm inte att rösta på Frkn. Holmströms bidrag!

Publicerat i Lodjur | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 276

Äntligen!

Med anledning av att årets nobelpris i litteratur tilldelats den eminente skalden Tomas Tranströmer, vill vi passa på att framhäva lodjurens speciella plats i Tranströmers författarskap. Tranströmer har sedan tidig ålder haft en faiblesse för detta så undflyende väsen, något som kanske kommer tydligast till uttryck i den välkända dikten ”Skepparhistoria” från ”17 dikter” 1954. Lodjuren har även från sitt håll tagit Tranströmer till sina hjärtan, och har sedan länge varit familjens förtrogna. Här ses Tranströmer tillsammans med familj, hund och lo på farstutrappan till sitt radhus någon gång under tidigt sextiotal.

Publicerat i Hundar, Lodjur, Primater | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 301

Vardagsskräck

Signaturen ”Päivi” ger oss detta spännande bidrag, och berättar med egna ord om sitt skräckfyllda möte:

Jag skulle gå en trevlig promenad runt Brunnsviken. Jag gick där i godan ro och tittade på änder och odd molly-klädda vasastadstanter. Plötsligt händer det otänkbara. Jag möter ett vilddjur av rang. Jag lyckades trots obeskrivlig skräck och ångest dokumentera detta och hoppas nu detta bidrag kan platsa på den här fina webbplatsen.

Glöm inte att rösta på ”Päivi”:s bidrag!

Publicerat i Lodjur, Primater | Etiketter | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 208

Apollo 19

Att det finns lodjur på andra himlakroppar var länge en starkt ifrågasatt teori, men efter att denna bild togs under Apollo 19-landningen 1976 torde det inte finnas någon som kan tvivla på ett det faktiskt finns lodjur på månen. De på månen hemmahörande lodjuren är något mindre skygga än våra jordiska, och detta praktexemplar vågade sig sålunda mycket nära de förvånade besökarna. Bildens äkthet har naturligtvis ifrågasatts upprepade gånger, men om man tittar noga på hur skuggorna faller inser man snabbt att bilden är autentisk.

Publicerat i Lodjur, Primater | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 173

Politiska vildar

Ibland, när möjligheten uppstår, händer det att lodjuren tar plats i våra folkvalda församlingar som s.k. ”politiska vildar”. De beter sig i allmänhet inte aggressivt, men ställer ändå till med stor oreda och förvirring då de har svårt att hålla sig till en entydig politisk linje. Lodjuren har historiskt sett uppvisat en stor aversion mot begreppet ”partipiska”, och röstar i princip slumpmässigt, vilket skapar stor oförutsägbarhet och på sikt hotar den parlamentariska stabiliteten. Det är dock sällan ett lodjur lyckas sitta kvar som politisk vilde en hel mandatperiod, längtan tillbaka till de fria vidderna blir så småningom för stor. I bilden ses ett lodjur företräda den kontroversiella ”Lodjurslinjen” i Sveriges riksdag.

Publicerat i Lodjur, Primater | Etiketter , | Lämna en kommentar

Totalt antal röster: 211

Internationella relationer

Vissa lodjur har en tendens att ty sig till män med makt. De har oftast inte för avsikt att skada den de tyr sig till, men det händer att de blir lite för ivriga. Här ses Sydkoreas president Lee Myung-bak tillsammans med den svenske statsministern Fredrik Reinfelt, som ler tappert trots lodjuret som vägrar släppa hans axel. Reinfelt berättade efteråt att han hade svårt att bortse från det uppenbart pinsamma i situationen, men att han försökte hålla god min.

Publicerat i Lodjur, Primater | Etiketter , , , | Lämna en kommentar